Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

PDW Paging Decoder Software

Inleiding

Sinds 2003 heeft Peter Hunt ervoor gezorgd dat PDW is uitgebouwd tot het belangrijkste (gratis!) programma om POCSAG en FLEX te ontvangen. PDW heeft gebruikers wereldwijd, van radiohobbyisten tot professionele gebruikers. Peter is na 10 jaar gestopt met de ontwikkeling van het programma: hij vindt het 'af'. Peter, bedankt voor al je inspanningen! Inmiddels is PDW Open Source. Hieronder lees je meer.

Vanaf maart 2013 is dit de officiële dowloadsite voor PDW.

Download

De recentste versie van PDW is hier te downloaden:
PDW Paging Decoder

Open Source

Sinds april 2013 is de broncode van PDW beschikbaar. Hierdoor hebben anderen de gelegenheid om extra functionaliteit aan PDW toe te voegen, of om bijvoorbeeld een Linux-versie te ontwikkelen.

Je kunt de Github project repository hier vinden.

Support

Voor ondersteuning bij het gebruik van PDW verwijs ik je naar het Scannerforum (Scannersoftware > PDW).

Donaties

Voordat Peter Hunt PDW overnam van Jason Petty was het programma helaas niet gratis. Op zich niet geheel onbegrijpelijk, aangezien PDW een behoorlijk complex stuk programmacode is. Ook Peter heeft er aardig wat uurtjes ingestoken. Omdat het een hobby is, heeft Peter PDW gratis aangeboden. Hem bedanken voor zijn werk kan via een donatie:
rekening NL19INGB0006374227 tnv P. Hunt te Zoetermeer, of via  

Historie [klik om uit te klappen]


Versie 3.12 (28-07-2013)

Bugfixes:

  • Verouderde programmeertechnieken vervangen zodat nu Microsoft Visual Studio 2012 gebruikt kan worden
  • Crash van PDW verholpen wanneer filters verplaatst werden in het Filterscherm
  • Buffer overrun verholpen die optrad in het POCSAG-gedeelte

Cosmetisch:

  • Link naar PDW-website verwijst nu naar deze pagina
  • Copyright bevat nu verwijzing naar Open Source-licentie

Versie 3.1 (26-09-2010)

Bugfixes:

  • Door een klein foutje werkte Mobitex niet via de geluidskaart

Block Duplicate Messages

Deze bestaande optie is uitgebreid met een timer en is nu op 3 manieren te configureren :
  • Previous address+message is the same (no timer)
  • Previous message is the same (no timer)
  • Previous address(+function)+message is the same

De eerste optie vergelijkt het huidige address en bericht met de vorige. De tweede optie kijkt alleen naar het bericht. Met de laatste optie worden address, bericht (en indien pocsag tevens het functienummer) in combinatie met een timer vergeleken met eerder ontvangen berichten. Deze timer is in te stellen van 1 tot 9 minuten. Ook is het nu mogelijk om te kiezen of 'geblockte' berichten naar een file worden geschreven, of niet.



Versie 3.0 (10-08-2010)

Bugfixes

  • Bij ERMES werd de tekst van sommige berichten achter het voorgaande bericht geplakt

RS232

De wat meer technische gebruikers kennen het begrip RS232 wel, een van de meest bekende standaarden voor datacommunicatie. De aloude seriele interfaces die voor PDW gebruikt kunnen worden maken geen gebruik van de RS232-standaard. Dit is dan ook de reden dat er aparte drivers gebruikt worden (comprt.vxd en slicer.sys). Dat is er ook weer de oorzaak van dat er geen serieel/USB-convertor gebruikt kan worden, aangezien die converters meer doen dan alleen het aanpassen van de hardware, ze zetten namelijk ook de RS232 data om naar USB-niveau.

Samen met de beheerder van deze site is een RS232 interface ontwikkeld dat wel volgens bovengenoemde standaard werkt. Dit heeft als grote voordelen dat er geen drivers meer nodig zijn (problemen met sommige seriele PCMCIA-kaarten behoren hiermee tot het verleden) en dat er tevens een serieel/USB-convertor gebruikt kan worden waardoor het interface dus via USB kan worden gebruikt.

De modes/bitrates die op dit moment ondersteund worden zijn:

  • Pocsag (512/1200/2400bps)
  • Flex (1600bps)
  • Mobitex (8000bps)

Op het interface zelf kun je met behulp van dipswitches de bitrate instellen:

  • 512bps (Pocsag)
  • 1200/2400bps (Pocsag)
  • 1600bps (Flex)
  • 8000bps (Mobitex)

Dit betekent dus dat ERMES en ACARS niet worden ondersteund en dat Flex en Pocsag niet tegelijk kunnen worden ontvangen. Alleen 1200 en 2400bps kunnen gelijktijdig worden ontvangen.

Meer informatie over dit interface is hierte vinden.

Invert Data

Bij de Interface Setup was het mogelijk om de polariteit van de ontvangen data om te keren, of automatisch te detecteren. Deze laatstgenoemde automatische detectie is voor alle modes verbeterd en wordt nu standaard gebruikt, waardoor er geen handmatige selectie meer mogelijk is.

RX-Quality

In het debug venster (F12) werd voorheen de RX-Quality (ontvangstkwaliteit, of eigenlijk "decodeerkwaliteit") weergegeven. Deze waarde wordt voortaan onder de signaalmeter getoond. De waarde van deze RX-Quality wordt bepaald door decodeerfouten. Dit kunnen zichtbare fouten zijn (verminkte berichten en/of gekleurde karakters) maar ook onzichtbare fouten (fouten die door de foutcorrectie hersteld kunnen worden). Zolang het ontvangen signaal sterk genoeg is (geen ruis) moet een RX-Quality van 100% zonder problemen haalbaar zijn.



Versie 2.60 (24-03-2010)

Bugfixes

  • Het gebruik van de commandfile liet langzaam het geheugen vol lopen.

Filters

De opmaak van de filters.ini is veranderd. De nummering is verdwenen en de FilterCount is slechts indicatief.

Het laden van de filters zou sneller moeten gaan, voor zover merkbaar (tragere systemen).

7-cijferige capcodes kunnen nu ook zonder twee voorloopnullen worden opgeslagen.

Bij het zoeken naar "duplicate filters" zal PDW niet meer hangen, maar gewoon doordraaien op de achtergrond.

Na het zoeken naar een filter kon F3 gebruikt worden om de volgende filter te zoeken. Met SHIFT-F3 kan nu ook terugwaarts gezocht worden.

Flex Group Mode

Er kan nu ook gelogd worden volgens de Flex Group Mode door een vinkje te zetten bij Display -> Screen options.

Als gevolg van diverse wijzigingen in dit venster, zal PDW eenmalig een melding geven bij het starten van deze versie, indien de Flex Group Mode gebruikt wordt.

Elkaar direkt opvolgende berichten met dezelfde tekst kunnen als een groep "gecombineerd" worden in de Flex Group Mode.

SMTP poortnummer

Het standaard SMTP poortnummer is 25. Er kan nu ook een afwijkend poortnummer opgegeven worden.

Wordwrap

De wordwrap optie is verdwenen, deze zal intern altijd aan staan, behalve bij Mobitex.

Logfile

De 2 icoontjes waarmee de logfile geopend/gesloten konden worden zijn samengevoegd tot 1 icoon. Hiermee komt het Logfile venster tevoorschijn waarin de logfile desgewenst uitgeschakeld kan worden. Dit venster is tevens met ALT-L bereikbaar.



Versie 2.53 (11-01-2009)

Bugfixes

  • Bij ERMES leek de kleur van tijd/datum niet instelbaar. PDW gebruikte namelijk abusievelijk dezelfde kleur zoals ingesteld bij de kleur van tijd/datum bij Paging (Pocsag/Flex).
  • De dagelijkse statistieken (ALT-S) werden naar de verkeerde file geschreven.

Dubbelklik / tekst selectie

Voorheen werd bij de tweede klik de op dat moment onderliggende tekst geselecteerd, ongeacht waar de eerste klik plaats vond. Het hoort echter zo te zijn dat er pas een selectie plaats vind na een dubbele klik op dezelfde positie. In de vorige versie kon je (bij wijze van spreken, zal niet snel gebeuren) heel kort achter elkaar op twee verschillende woorden/codes klikken waarna de tweede werd geslecteerd.

Windows biedt de mogelijkheid om de dubbelkliksnelheid in te stellen. PDW gebruikte echter een vaste dubbelklik snelheid. De timers in PDW zijn iets afwijkend, maar ik heb gepoogd om de dubbelkliksnelheid in PDW te relateren aan de dubbelkliksnelheid van Windows. Dat is in elk geval beter dan het was.

Find Filter venster

De Find Filter optie heeft diverse aanpassingen ondergaan. Indien het Find Filter venster wordt gesloten na een zoekaktie, kan dezelfde zoekaktie herhaald worden met F3. Het Find Filter venster bevindt zich dan niet meer 'on top of' het Filter venster en met F3 kan eenvoudig en zo vaak als je wilt dezelfde zoekaktie herhaald worden met de gegevens die de laatste keer zijn ingevoerd in het Find Filter venster.

Mede met het oog op bovengenoemde aanpassing, maar ook op speciaal verzoek, blijft het vinkje bij 'Case sensive' (hoofdlettergevoelig) behouden zolang PDW draait. Als PDW wordt afgesloten verdwijnt dit vinkje weer. Voorheen verdween hij direkt na het sluiten van het Find Filter venster.

De optie 'Search While Typing' is verdwenen. PDW zal nu altijd zoeken tijdens het typen. Daarbij zal het aantal hits verschijnen. Dit aantal hits zal bij elke toetsaanslag ververst worden.

Filtervenster

In het Filtervenster zijn nu wat extra toetsen te gebruiken, hetgeen bepaalde handelingen vereenvoudigt. Zoals in veel programma's kun je met de spatiebalk een pagina naar beneden scrollen, eigenlijk hetzelfde als de PageDown knop. Het wissen van een niet aaneengesloten reeks filters was wel mogelijk met de knop 'Delete' maar niet met de gelijknamige toets, dit is verholpen. Door een programmeertechnische kronkel deed de 'Enter' toets het venster sluiten, ook dat is nu eindelijk verholpen. De 'Enter' toets zal nu het geselecteerde venster openen voor bewerking (Edit Filter). De muis heb je nu nauwelijks meer nodig om filters te bewerken en/of snel door de filters te navigeren.



Versie 2.52 (12-10-2008)

Bugfixes

  • Indien er op het hele uur (frame 00/000) meerdere FLEX-groepsoproepen werden verzonden dan bestond de mogelijkheid dat deze niet allemaal correct werden weergegeven.
  • Bij het maken van een grote selectie in het filtervenster (met SHIFT ingedrukt) werd soms het verkeerde filter als beginpunt gebruikt.
  • Na het copy/pasten van een filter (of een blok filters) bleef het vorige filter geselecteerd, in plaats van het zojuist ingevoegde.

Datumformaat

Naast de datumnotaties DD-MM-YY en MM-DD-YY is het nu ook mogelijk om YY-MM-DD te selecteren. (zie Options -> General)

Block Duplicate Messages in Filter Window

Wederom een aanpassing cq uitbreiding van deze optie. Het bleek wenselijk om ook duplicate messages in het filtervenster te kunnen negeren. Het probleem was dat de vergelijking alleen gemaakt werd in het monitorvenster, waardoor dit soort situaties konden ontstaan :

1234567 09-10-08 14:57:49 Bericht-1
7654321 09-10-08 14:57:50 Bericht-2
1234567 09-10-08 14:57:51 Bericht-1

In het monitorvenster zal er niets geblocked worden, er zit immers een bericht tussen. Stel nu dat Bericht-1 (code 1234567) gefilterd zou worden en Bericht-2 (code 7654321) niet, dan zouden er in het filtervenster dus 2 dezelfde berichten kunnen verschijnen. Dit is nu aangepast, voor het filtervenster zal een aparte vergelijking gemaakt worden. Het enige nadeel is dat in dit soort gevallen (zoals in het bovenstaande voorbeeld) het 2e bericht wel in het monitor venster wordt weergegeven, maar niet in het filter venster. Eigenlijk wordt het bericht "voor de helft" genegeerd, maar in elk geval zijn er wederom minder opvolgende, gelijkwaardige berichten.



Versie 2.51 (16-08-2008)

Bugfixes

Mobitex Base-ID's

In de vorige versie is Mobitex volledig aardig onder handen genomen. Een van de nieuwe dingen, de BaseID's bleek niet goed geimplementeerd. Elk Base Station gaf weliswaar een apart en misschien ook uniek ID weer, maar door een stom foutje werden de bitjes in de verkeerde volgorde weergegeven waardoor alle reeds verzamelde ID's nutteloos zijn geworden :-(

Dubbele muisklik / tekstselectie

Door middel van dubbelklikken op tekst kunnen woorden of codes in 1x geselecteerd worden en met CTRL-C (of rechtsklikken en dan 'Copy Selection') op het clipboard geplaatst worden zodat deze weer eenvoudig elders te plakken zijn.

Block Duplicate Messages

Deze optie bestaat al een tijdje, maar ik heb een verzoek gekregen om alleen op de tekst te kunnen laten controleren. Voorheen controleerde PDW namelijk -indien deze optie aktief was- of de capcode/riccode en de tekst van het huidige bericht overeen kwamen met die van het vorige (weergegeven) bericht. In dat geval werd een 2e bericht niet weergegeven. Nu bleek het echter wenselijk om opvolgende berichten met dezelfde tekst, doch verschillende codes, ook te kunnen weigeren.

Naast de optie 'Block Duplicate Messages' is nu dan 'Only check message text' aan te vinken, hetgeen de bovenstaande wens mogelijk maakt. Deze optie werkt echter niet indien onder 'Display -> Screen Options' de 'Flex Group Mode' aktief is.

Los van deze aanpassing was 'Block Duplicate Messages' iets te enthousiast bij Mobitex. Berichten met dezelfde MAN, doch een verschillend type werden eveneens niet weergeven. Dit gebeurde in principe alleen bij zogenaamde statusberichten, indien de Mobitex optie 'Verbose' aktief was.

Mobitex Verbose / Sweep Frames

Indien bij Mobitex de optie 'Verbose' was aangevinkt, zouden ineens de statusberichten en zogenaamde sweep frames (met oa Base Station informatie) op het scherm verschijnen. Persoonlijk vond ik het wel prettig om deze 2 zaken apart in te kunnen stellen. De eerdere optie 'Verbose' zal nu louter de statusberichten weergeven, hiernaast staat de nieuwe optie 'Show Sweep Frames (BaseInfo)' die dus de Base Station parameters, buurkanalen en dergelijken weer laat geven.



Versie 2.5 (19-07-2008)

Mobitex

In de vorige versie had ik al een paar stappen gezet, deze versie bevat in principe alleen aanpassingen op het gebied van Mobitex. Velen vinden het absoluut niet interessant om te monitoren, er gaat immers grotendeels onleesbare data overheen, maar ik heb ontdekt dat bepaalde zaken niet helemaal goed geimplementeerd waren en zo perfectionistisch als ik ben, wilde ik zoveel mogelijk zaken recht zetten.

MAN's

Toen ik in de vorige versie de eerste aanpassingen deed, vroeg ik mij al af hoe het nu precies zat met de adressering van de berichten. Elk bericht (lees: datapakket) moet immers een bestemming hebben en de ontvanger moet wel weten wat voor hem is en wat niet.

Mobitex blijkt met zogenaamde MAN's te werken (Mobitex Access Number), 7-cijferige getallen die niet alleen voor de ontvanger worden gebruikt, maar ook voor de afzender. In alle voorgaande versie was deze data min of meer al aanwezig, echter werd deze in de eerste karaters van de data weergegeven, foutieve intepretatie dus. Het eerste deel van de data zoals hij voorheen werd weergegeven is namelijk een soort header, waar onder meer de de MAN's in zitten, maar ook zaken als datatype, hoeveelheid data en in bepaalde gevallen controlling en/of netwerkinformatie.

Beide MAN's worden nu weergegeven, evenals het data-type. Dat betekent dat dus 3 items het veld hebben moeten ruimen om plaats te maken voor deze 3 nieuwe items. De Frame Sync en Bit Sync zijn verplaatst naar de titelbalk en de CRC-informatie is volledig komen te vervallen, aangezien deze weergave eigenlijk nergens op sloeg, er werden soms onterechte fouten weergegeven of er verscheen OK terwijl er wel degelijk fouten in zaten. Volgens mij was het meer een schermvullend stuk informatie, zonder daadwerkelijk toegevoegde informatie. De RX-Quality geeft meer dan genoeg informatie over de kwaliteit van de ontvangst en daarmee ook de hoeveelheid bit en CRC-errors. In deze versie is de RX-Quality voor Mobitex weer een beetje bijgesteld en moet hij wederom iets betrouwbaarder zijn.

Data Types

Mobitex ondersteunt 4 verschillende datatypes :

  • DATA
  • HPDATA
  • TEXT
  • STATUS

Standaard zijn ze allemaal zichtbaar, eventueel zijn ze afzonderlijk uit te schakelen via Options (CTRL-O). Per gebruiker schijnt het soort data per type nogal te kunnen verschillen, maar TEXT bevat doorgaans louter leesbare tekst, STATUS heb ik zelf nog niet gezien en DATA en HPDATA bevatten meestal onleesbare data met soms hier en daar wat leesbare woorden. HPDATA staat overigens voor Higher Protocol DATA, de gebruiker kan hierbij zijn eigen protocol hanteren, waarbij de decimale identificatie van dit protocol (HPID) eventueel ook weer via de opties zichtbaar gemaakt kan worden. Dit zal dan voor de data komen te staan.

Mobitex Packets (MPAK)

Net als bij C2000 en GSM, communiceert een radiomodem niet alleen met een ander apparaat, maar ook met het netwerk. Bij het inschakelen van een apparaat meldt hij zich immers bij het netwerk aan, zodat het netwerk weet dat hij bereikbaar is en via welke zender de berichten verzonden moeten worden. Dit soort pakketjes kan in/uitgeschakeld worden via "Show Network Messages", uiteraard ook weer bij Options.

Controlling / netwerk informatie

Aangezien Mobitex tweerichtingverkeer is, worden er uiteraard ook zaken als ontvangstbevestigingen verzonden. Dit zijn hele korte datapakketjes die voorheen uiteraard ook weer volstrekt verkeerd geintepreteerd werden. Ik wil hier niet al te diep op in gaan, maar deze informatie wordt zichtbaar door de optie Verbose in te schakelen.

Wie al langer Mobitex monitort, kent die periodieke lange, onleesbare berichten wel waarin steeds ongeveer dezelfde warrige informatie leek te staan. Uiteraard ook weer een fout, dit bleken zogenaamde Sweep Frames te zijn die informatie over het netwerk en het huidige basisstation (en zijn buren) kunnen bevatten.

Helaas zijn niet alle netwerkparameters mij bekend, maar wat er nu verschijnt lijkt in elk geval iets meer op de werkelijkheid. Wat nu als het goed is wel goed gedecodeerd wordt, dat zijn zogenaamde buurkanalen. Ook weer net als bij C2000 en GSM zendt elk basistation eens in de zoveel tijd de kanalen van zijn buren uit, zodat elk luisterend apparaat weet wat de eventuele alternatieve kanalen zijn, mocht de ontvangst verslechteren. Dit voorkomt dat alle mogelijke kanalen gecontroleerd moeten worden, nu zijn het er slechts een handvol.

Base-ID's

Wederom, net als bij andere digitale netwerken verstuurt elk basisstation zijn eigen unieke identificatie. Mobitex werkt met zogenaamde Base en Area-ID's. Deze 2 zaken laat ik in PDW als 1 hexadecimaal geheel weergeven. Als je eenmaal weet welke lokatie bij welke frequentie hoort, zie je dus direkt op welk basisstation je op dat moment staat afgestemd. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als je een tekst aan zo'n ID zou kunnen koppelen, zoals een plaatsnaam. Welnu, ook dat is mogelijk! In de file base-ids.txt kun je Base-ID's opgeven met daarachter de gewenste tekst, zoals bijvoorbeeld de lokatie/plaatsnaam.

Rommel aan het eind van berichten

Min of meer een bugfix, maar eigenlijk ook weer een soort foutieve, of ontbrekende interpretatie. De eerder genoemde header bevat namelijk ook de lengte van een datapakket. Aangezien de Mobitex data in zogenaamde blokken wordt verzonden werden de laatste karakters van het laatste blok, indien deze uiteraard niet volledig gebruikt was, gevuld met 'rommel'. Dit zou nu opgelost moeten zijn.



Versie 2.4 (16-03-2008)

Bugfixes

  • Sommige 'geavanceerde' geluidskaarten zouden 2 'virtuele' geluidskaarten installeren, 1 voor audio-in en 1 voor audio-out. PDW zou alleen de audio-out detecteren, terwijl je voor het decoderen natuurlijk de audio-in nodig hebt.
  • Scrollen met het muiswiel werkte niet op alle posities in het scherm.

FLEX Groepsweergave / Volgorde kolommen

Met het oog op de FLEX-groepsoproepen die in Nederland veel worden gebruikt, introduceer ik in deze versie een geheel nieuwe weergave van groepsoproepen waarbij de tekst van het bericht nog maar 1x zichtbaar is :

FLEX Groepsweergave

Tijd/datum en de capcodes zijn omgedraaid, hierdoor staan de codes en hun benamingen netjes naast elkaar. GROUP-1 t/m GROUP-F geeft het nummer van de groepsoproep aan (4 bits), hetgeen overeenkomt met de groepscodes 2029568 t/m 2029583, zodat je in 1 oogopslag kunt zien hoe 'druk' het op het netwerk is.

Bij individuele oproepen (zie de onderste 2) staat de capcode voor het bericht en de benaming hier weer onder. Niet elke capcode hoeft immers benoemd te zijn in het filter en dit is dan de enige volgorde waarin een en ander zowel met als zonder label 'netjes' blijft.

Deze nieuwe weergave is te aktiveren via de nieuwe menu optie "Screen Options" welke gevonden kan worden onder "Display". Alhier kun je aangeven welke kolommen je wel of niet wilt zien en in welke volgorde. Vink je "Flex Group Mode" aan dan wordt een vaste volgorde gebruikt die je (helaas) niet kunt wijzigen. Ook kun je hier aangeven dat je de groepscodes niet op het scherm wilt zien, maar wel wilt loggen (vond ik zelf wel handig).

PDW Screen Options

Het enige nadeel van deze nieuwe groepsweergave is dat de filtertext match color niet meer goed werkt. Je kunt binnen 1 groep immers de ene code filteren op "brand" en een andere code op "Prio 1", in de oude weergave kregen deze teksten op hun eigen regel de "text match color", maar nu er in de nieuwe weergave nog maar 1 tekstregel is kan dat dus niet meer...

Commandfile / commandline

Via de commandfile kunnen commandline commando's worden gegeven waarmee externe programma's opgestart en/of aangestuurd kunnen worden. Het aantal karakters wat maximaal aan de commandline kon worden aangeboden gaf weleens wat problemen, vanaf deze versie is dit aantal dusdanig vergroot dat het geen problemen meer op zou mogen leveren.

Tevens is de commandfile vanaf heden ook bruikbaar voor monitor-only berichten, voorheen was dat alleen mogelijk bij gefilterde berichten.

2x PDW via de compoort (VXD)

Al jaren krijg ik verzoeken om 2x PDW via de compoort (op 1 systeem) te kunnen draaien, maar het probleem is dat de compoortdriver (in dit geval Comprt.vxd voor W98/ME) maar 1x geladen kan worden. De Slicer.sys zou wel degelijk 2x geinstalleerd moeten kunnen worden, maar om duistere redenen blijkt dit (nog) niet mogelijk. Iemand kwam met een tip om de driver Slicer.vxd, behorend bij een ander programma, te gebruiken voor de 2e compoort. Na wat testen bleek dit inderdaad mogelijk, de file is hernoemd naar Comprt2.vxd en PDW zal deze automatisch laden indien Comprt.vxd reeds geladen is. Op deze wijze moet het nu dus mogelijk zijn om 2x PDW te draaien via de compoort, maar dus alleen onder W98 of ME.

MOBITEX

Door de jaren heen is Mobitex vrijwel ongewijzigd gebleven. In deze versie heb ik dit toch eens onder de loep genomen, en het bleek dat bepaalde karakters niet worden weergeven, namelijk de non-printable ASCII (ASCII-31 en lager). De naam zegt het al, "non-printable". Het zijn (normaal gesproken) namelijk een soort stuurkarakters die dingen aangeven zoals het einde van een regel, einde van een tekst, opschuiven naar de volgende regel, etc. Die dingen horen ook niet weergegeven te worden. In Mobitex worden ze blijkbaar voor andere doeleinden gebruikt en door deze weg te laten klopt de lengte van de tekst niet meer. Als van twee berichten die even lang behoren te zijn er 1 meer non-printable ASCII zou bevatten, zou de ene ineens langer worden dan de andere. Hierdoor zouden bepaalde teksten of velden op andere posities beginnen of eindigen. Bij sommige Mobitex gebruikers zou je namelijk kunnen 'triggeren' op bepaalde teksten om die eruit te filteren, al dan niet met een extern programmaatje. Bij bepaalde berichten zou het nog makkelijker zijn als bepaalde velden ook steeds op dezelfde positie zouden beginnen en dat heb ik nu hopelijk enigzins weten te herstellen door in plaats van de non-printable ASCII "andere karakters" weer te laten geven.

Ook zou de RX-Quality nu normalere waardes moeten aangeven bij Mobitex.

Gefragmenteerde FLEX berichten

Aangezien het FLEX protocol met frames werkt (genummerde datablokken), is er een limiet vwb het maximum aantal karakters wat per frame verzonden kan worden. Indien een frame 'vol' zit en een bericht niet volledig verzonden kan worden in het huidige frame, zal het resterende deel in een volgend frame verzonden worden. Dit heeft 'fragmentatie', het bericht wordt in delen (fragmenten) verzonden.

Op een pager merk je dit in principe niet, de delen volgen elkaar over het algemeen zo snel op dat het bericht al bijgewerkt is voordat je hem hebt kunnen lezen. In PDW zie je dat een bepaalde capcode meerdere berichten achter elkaar ontvangt, dit lijken aparte berichten aangezien het fragmentatie-bitje niet wordt weergegeven.

Vanaf deze versie wordt bij het 2e (of 3e, of 4e) fragment een extra stukje tekst weergegeven op het scherm zodat het duidelijker is dat het gaat om een gefragmenteerd bericht. Voorbeeld van een Engels netwerk :

FLEX Fragmenten

Voor wie het zich misschien afvraagt, het aan elkaar plakken van deze fragmenten in PDW is helaas erg lastig...



Versie 2.3 (19-12-2007)

Bugfixes

  • Tekstfiltering werkte niet goed
  • Sorteren op label/description werkte niet goed
  • Reeds in 2.16 gefixed, maar vergeten te vermelden :
    Bij Pocsag werden sommige numerieke berichten niet weergegeven
  • Bij Pocsag werden de (eventuele) biterrors bij numerieke berichten niet weergegeven en bij alfanumerieke berichten werden de eerste karakters niet als 'foutief' gemarkeerd indien deze wel fouten bevatten.
  • Bij FLEX netwerken met 9-cijferige capcodes werden sommige berichten/capcodes niet of verminkt weergegeven (sinds versie 2.14), in Nederland niet van toepassing
  • Sinds de mogelijkheid om het filtervenster 'gekleurd' weer te geven was het niet duidelijk waar een versleepte selectie filters terecht zou komen

Edit filter : + en -

Op verzoek heb ik een + en - knop toegevoegd in het Filter Edit venster waarmee je gemakkelijk(er) van het ene filter naar het andere filter kunt verspringen. Wel dien je eerst op "Apply" te klikken indien je de bij het huidige filter aangebrachte wijzigingen wilt behouden.

Scrollen mbv muiswiel

Sommige gebruikers konden al door de berichten scrollen mbv het muiswiel, dit hing af van de gebruikte muisdriver. Voor de personen waarbij dit niet mogelijk was zou dit nu wel moeten kunnen. Tevens is er in de menuoptie "Scrollback" een extra optie verschenen, namelijk de snelheid waarmee het muiswiel dient te scrollen.

Commandfile / commandline

Via de commandfile kunnen commandline commando's worden gegeven waarmee externe programma's opgestart en/of aangestuurd kunnen worden. Het aantal karakters wat maximaal aan de commandline kon worden aangeboden gaf weleens wat problemen, vanaf deze versie is dit aantal dusdanig vergroot dat het geen problemen meer op zou mogen leveren.

Tevens is de commandfile vanaf heden ook bruikbaar voor monitor-only berichten, voorheen was dat alleen mogelijk bij gefilterde berichten.

VXD Resets

Zo nu en dan ontvang ik meldingen dat PDW soms spontaan stopt met decoderen bij gebruikmaking van de compoort. In sommige gevallen blijft het metertje gewoon bewegen, maar verschijnen er geen berichten meer. In andere gevallen stopt ook het metertje met bewegen en blijkt PDW een doorstart te kunnen maken door achtereenvolgens de geluidskaart te selecteren en hierna opnieuw de seriele poort. Zelf heb ik ook een programma wat steevast de seriele communicatie van PDW laat stagneren en hiermee heb ik een en ander mooi kunnen reproduceren. Ik heb een poging gedaan om deze "stop" te detecteren en automatisch de driver te laten ontladen en opnieuw te herladen. Indien dit gebeurt zal de teller achter "# of VXD resets" oplopen in het Debug venster (F12).

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen op dit gebied, mocht iemand ooit een ander getal te zien krijgen dan 0, dan heeft er dus een "reset" plaatsgevonden en dan zou ik dat graag via email willen vernemen.

Separate filterfiles

Het mooie automatisch uitklappen van het venster en het herpositioneren van bepaalde items in het Edit Filter venster met behulp van de "more" knop heb ik opzij gezet aangezien dit toch niet altijd even lekker bleek te werken. De velden zijn nu "read-only", je kunt alleen nog via de browse knop een file selecteren, maar het is overigens wel mogelijk om een ingevoerde file te selecteren zodat deze -indien gewenst- weer in een ander veld geplakt kan worden.

Separate SMTP (per filter)

Al sinds het begin van de SMTP/email optie heb ik vragen gekregen of dit ook per filter geselecteerd zou kunnen worden. Eindelijk is het dan zo ver, in het Mail venster (CTRL-M) dient men de Setting "Selected Filters Only" te selecteren en vervolgens is het mogelijk om bij elk filter afzonderlijk een vinkje te zetten bij "Send email".

POCSAG berichttypes

Af en toe ontvang ik meldingen dat bepaalde POCSAG berichten niet goed gedecodeerd zouden worden. Het grote probleem zit hem in het feit dat POCSAG berichten in tegenstelling tot FLEX en ERMES de ontvanger niet vertellen of het verzonden bericht Tone-Only, Numeriek of alfanumeriek is. Deze informatie hoeft ook niet perse mee te worden gezonden, aangezien zowel de ontvanger (de pager) als de verzender (het netwerk) vooraf vast kunnen leggen op welk functienummer welk type bericht kan worden verzonden cq ontvangen.

Volgens de POCSAG specificaties zouden de functienummers als volgt gehanteerd dienen te worden :

  1. Numeriek
  2. Tone-Only
  3. Tone-Only
  4. Alfanumeriek

De praktijk leert echter dat deze specificaties helaas niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid. Sommige netwerkoperators menen dat het ook anders kan waardoor ze het (bewust?) de "meelezers" wat moeilijker maken...

Berichten van het type Tone-Only worden altijd probleemloos weergegeven, aangezien dat niets meer is dan een "leeg" bericht. Ook worden langere berichten altijd goed (als alfanumeriek) weergegeven, aangezien er een limiet zit aan het aantal numerieke karakters en berichten vanaf een bepaalde lengte dus automatisch alfanumeriek moeten zijn.

De lastige berichten zijn de kortere die qua lengte (lees: qua aantal bits) zowel numeriek als alfanumeriek zouden kunnen zijn. PDW doet aan de hand van een aantal truukjes een soort gok of het om een alpha- of numeriek bericht zou kunnen gaan. 9 van de 10 keer gaat dit goed, soms kan het echter ook fout gaan en wordt het bericht onterecht als numeriek of juist als alfanumeriek weergegeven.

Voorbeelden van foutief weergegeven berichten :

0007210 23:16:45 29-10-07 NUMERIC 1U 5]27830
0600000 22:50:59 29-10-07 NUMERIC 0UU- *64U91 000
0611289 22:52:26 29-10-07 NUMERIC 1U85 00000
0164986 13:14:17 08-12-07 NUMERIC ]3[95[99 161U91 42397 300

0116896 02:01:14 05-11-07 ALPHA   ?n
0115875 02:01:14 05-11-07 ALPHA   E?
0122088 02:01:16 05-11-07 ALPHA   ?"
0115875 02:01:24 05-11-07 ALPHA   !2

De correcte weergave van bovenstaande berichten :

0007210 23:16:45 29-10-07 ALPHA   19998
0600000 22:50:59 29-10-07 ALPHA   0735430
0611289 22:52:26 29-10-07 ALPHA   111
0164986 13:14:17 08-12-07 ALPHA   >>>VOICEMAIL<<

0116896 02:01:14 05-11-07 NUMERIC 41730
0115875 02:01:14 05-11-07 NUMERIC 54900
0122088 02:01:16 05-11-07 NUMERIC 01110
0115875 02:01:24 05-11-07 NUMERIC 12910

Een Amerikaanse gebruiker van mijn software heeft mij wat protocoltechnische tips gegeven waardoor 95% van de numerieke berichten met zekerheid correct weergegeven kunnen worden. Er is dus slechts een klein deel overgebleven wat 'gegokt' dient te worden. Van dit deel blijkt na intensieve testen ook weer het overgrote deel correct te worden weergegeven, waardoor de betrouwbaarheid inmiddels op 99,9% ligt, waar deze voorheen ergens tussen de 90-95% bleef steken.

Ondanks het feit dat de betrouwbaarheid nu het hoogst is van alle gangbare pocsag software heb ik tevens de mogelijkheid ingebouwd om volledig conform het protocol te decoderen, zie het eerder genoemde lijstje met de 4 functienummers en de bijbehorende berichttypes. Via de Options (CTRL-O) kun je een vinkje zetten bij "Decode function numbers allways as default (1=Numeric 2=Tone 3=Tone 4=Alphanumeric)". Let er wel op dat je 100% zeker weet dat het gemonitorde netwerk de functienummers als zodanig hanteert, anders zullen sommige berichten alsnog, foutief worden weergegeven.

Voor de 'afwijkende' netwerken waarbij gegokt dient te worden is er ook een extra optie toegevoegd : "If PDW can't make an accurate guess, display message both as numeric and alphanumeric". Hiermee worden berichten die zowel in een 100% geldig alfanumeriek bericht als in een 100% geldig numeriek bericht kunnen resulteren, in beide formaten weergegeven. Uiteraard telt zo'n bericht dan ook dubbel mee in de statistieken, terwijl er feitelijk maar 1 bericht is weergeven. In die gevallen ben je er in elk geval zeker van dat een van beiden juist is, terwijl je er anders maar op moet vertrouwen dat PDW de juiste gok heeft gemaakt. Deze 2 berichten worden 'gegroepeerd' weergegeven met een lege regel erboven en eronder, ten teken dat deze 2 'bij elkaar horen'. Dit staat los van de "separate messages" optie en gebeurt dus ook als deze uit staat. Met name als deze optie uit staat vallen dit soort berichten dus erg op, maar als hij aan staat dan staat er normaal gesproken juist een lege regel tussen numerieke en alfanumerieke berichten, dus zo zijn ze er vrij eenvoudig uit te halen.

POCSAG options



Versie 2.2 (23-08-2007)

GEEN HTML EN FTP MEER

Op internet is hier al het een en ander over geschreven, ik zal het hier kort houden. De HTML en FTP functies die PDW bood hadden als doel om de gebruiker van een stukje extra gemak te voorzien. De ontvangen berichten op het eigen netwerk als HTML kunnen bekijken en/of aan te bieden aan vrienden en kennissen, al dan niet beveiligd met een wachtwoord. We zijn inmiddels een paar jaar verder en het hele internet wemelt van de online P2000 monitoren, hetgeen nooit de intentie is geweest van deze opties. Wat veel mensen zich helaas niet realiseren is dat bepaalde diensten liever wegblijven van P2000 omdat ze hun berichten liever niet open en bloot op internet zien verschijnen. Eén meldkamer is om deze reden al geheel van P2000 verdwenen, andere meldkamers zijn in de loop der tijd steeds minder informatie gaan meesturen.

Gedane zaken nemen geen keer en met het beëindigen van deze opties zullen de P2000-monitoren natuurlijk niet automatisch van het internet verdwijnen, met deze aanpassing wil ik slechts een signaal afgeven dat de huidige gang van zaken zowel de PDW gebruikers alsmede de hulpdiensten benadeelt. Zet KPN of Callmax maar eens online. Het verleden heeft uitgewezen dat die commerciële operators binnen de kortste tijd aan de bel trekken. Dat de overheid hier blijkbaar minder zwaar aan tilt wil niet zeggen dat de mensen achter PDW dit goedkeuren.

Voor wie de door hem of haar ontvangen berichten toch nog op enigerwijze in HTML wil laten wegschrijven is er de command file. Een optie waarmee een extern programma aangeroepen kan worden bij het filteren van een bericht. Hiermee kun je berichten bijvoorbeeld weg laten schrijven in een database waarmee je uiteindelijk veel meer kunt dan met de oude HTML. Je zult een en ander echter wel zelf uit moeten vinden, ik heb er zelf geen ervaring mee en kan dus ook geen ondersteuning bieden. Het wordt echter wel gebruikt door bepaalde sites, het is dus zeker mogelijk...

Controle op dubbele filters

Na de stopzetting van het aparte programmaatje PDW-Filter.exe door de integratie van veel functies in PDW zelf heb ik een aantal keer vernomen dat men de optie om naar dubbele codes te zoeken toch wel een beetje mist. Probleem is echter dat er situaties zijn waar dubbele codes WEL gewenst zijn, denk bijvoorbeeld aan de wavfiles, je kunt bijvoorbeeld 1 code meerdere malen opnemen met daaraan steeds een andere tekst gekoppeld om hiermee verschillende wavfiles af te kunnen laten spelen. Nadat ik hier weer een vraag over kreeg ben ik weer eens gaan nadenken en het is natuurlijk wel mogelijk indien er zowel op capcode en tekst gecontroleerd wordt. Als zowel de velden "capcode" als "text" overeenkomen dan zijn 2 filters echt overeenkomstig en is één van de twee feitelijk overbodig.

Via Filters (CTRL-F) is via de rechtermuisknop (of dmv CTRL-O) een venster te openen waarmee PDW kan controleren op dubbele filters. Er kunnen er maximaal 2 tegelijk worden weergegeven, zijn er bijvoorbeeld 3 of meer filters die overeenkomen, dan moeten er meerdere zoekakties worden gedaan. Indien PDW 2 gelijkwaardige filters vindt, dan zullen deze in het venster worden weergegeven met het bijbehorende label, het kan immers voorkomen dat er 2 gelijkwaardige filters zijn ingevoerd met verschillende labels. Door op een van deze gevonden filters te klikken zal het venster verdwijnen en zal PDW naar het betreffende filter springen in de filterlijst waarna je zelf kunt bepalen wat er met de filters dient te gebeuren.

Gekleurd filterscherm

Met name wanneer filters gegroepeerd per gebruiker staan gesorteerd en hiermee vaak ook per kleur, leek het mij wel aardig om wat kleuren te gaan hanteren in het filterscherm. Het achtergrond neemt nu de kleur van de achtergrond van PDW zelf aan (dit zal bij de meeste mensen zwart zijn, maar deze kleur is door de gebruiker aan te passen) en de filters nemen de kleur aan van het betreffende filterlabel. In eerste instantie kan het een beetje overkomen als een kermis met al die verschillende kleuren, maar ik gebruik het nu inmiddels een tijdje en ik ben er inmiddels wel aan gewend. Je ziet in 1 oogopslag met welke gebruiker je te maken heeft (mits een en ander dus 'gegroepeerd' staat) en afwijkende (foute) kleuren springen er meteen uit.

Deze optie staat standaard aan, maar is indien gewenst weer uit te schakelen via Filters (CTRL-F), Options en vervolgens het vinkje bij "Show label colors also in filterwindow".

Net als het filterscherm verschijnen er ook kleuren in het filter edit window, alwaar je de label color kunt aangeven. Ook hier is de achtergrondkleur hetzelfde als die van het hoofdscherm (standaard = zwart) en de namen van de kleuren hebben ook die betreffende kleur zodat je in 1 oogopslag kunt zien hoe de kleur van het label eruit komt te zien.

Helaas gaf het gebruikte font in combinatie met de nieuwe kleuren wat problemen, bepaalde karakters werden ineens niet meer correct weergegeven, dus ook dat heb ik iets moeten wijzigen.

Multiple text filters

Ik heb het maar even een mooie naam gegeven, maar deze optie vloeit voort uit het aanpassen van de berichten door bepaalde meldkamers. Als je wilt filteren op "Prio 1 Binnenbrand", maar de tekst blijkt ineens te zijn veranderd in "Prio 1 ADRES Binnenbrand", dan kun je filteren tot dat je een ons weegt, maar het zal je dan nooit lukken. Waarom zou je hierop willen filteren? Dat zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn om specifieke wavfiles af te kunnen laten spelen aan de hand van bepaalde woorden.

Om het filteren zoals in het bovenstaande voorbeeld toch mogelijk te maken, kun je filters hanteren in de vorm van "Prio 1&Binnenbrand". Het &-teken geeft hier aan dat beide woorden cq textdelen in het bericht voor moeten komen om gefilterd te kunnen worden. Er kunnen tot maximaal 10 verschillende strings worden opgegeven, dat zou toch wel genoeg moeten zijn dacht ik zo...



Versie 2.16 (01-02-2007)

Bugfixes

  • Indien de filterlijst volledig leeg was, konden er geen filters aangemaakt worden
  • Indien het formaat van het PDW-venster werd aangepast kon op sommige systemen de (onterechte) melding verschijnen dat de driver niet geladen kan worden

Minimaliseren naar de Systemtray

PDW biedt nu de mogelijkheid om te minimaliseren naar de systemtray, zodat hij niet meer zichtbaar is in de taakbalk. Erg handig voor mensen die nauwelijks naar PDW kijken, alleen als er bijvoorbeeld een gefilterd bericht komt. Het is zelfs mogelijk om PDW op dat moment weer automatisch tevoorschijn te laten komen, maar het kan ook handmatig.

Via Display in de menubalk kun je bij de instellingen van de systemtray komen :

System Tray

Als je niet wilt dat PDW automatisch tevoorschijn komt bij bepaalde berichten, zet dan alleen het eerste vinkje. Wil je dit wel, zet dan ook het tweede en maak vervolgens een keus uit de 3 onderste opties.



Versie 2.15 (11-01-2007)

Bugfixes

  • Bij gebruikmaking van SMTP kon na verloop van tijd de TCP/IP stack vastlopen waardoor al het TCP/IP verkeer vanaf deze computer onmogelijk werd, totdat PDW werd herstart
  • Indien alle opties voor extra weergave in de titelbalk waren geaktiveerd werd deze soms 'onrustig' omdat hij stond te schakelen tussen de verschillende meldingen
  • Bij netwerken waar karakters via de file language.df werden omgezet naar andere -bijzondere- karakters, werden deze wel correct getoond op het scherm, maar niet in de logfiles
  • Indien een volledig wildcard filter gewenst was, bleek ????????? niet te werken voor 7-cijferige capcodes. In dat geval diende 00??????? (dus met 2 voorloopnullen) gebruikt te worden, maar nu mogen de eerste 2 ook vraagtekens zijn

Lege regels tussen de berichten

Deze in de vorige versie toegevoegde optie is nu ook voor het filterwindow te selecteren, evenals de separate filterfiles : Options (CTRL-O) -> General.

De keuze om wel/geen lege regel te plaatsen werd gemaakt op basis van alleen de tekst van de berichten. Op verzoek kan nu ook gecontroleerd worden op tijd, zodat een nieuwe alarmering met dezelfde tekst toch gescheiden wordt van de vorige. Ook weer te vinden bij Options -> General.

Deze lege regels optie heeft tevens wat kleine schoonheidsaanpassingen ondergaan. Zo wordt er geen lege regel meer geschreven op het moment dat er een datumsoverschrijding plaatsvindt en er dus een nieuwe logfile wordt aangemaakt. Tevens zal er geen lege regel naar het scherm worden geschreven indien het scherm wordt gewist mbv CTRL-D.

Clear Screen (CTRL-D)

Bij de vorige optie werd al even gesproken over het wissen van het scherm. Op verzoek is het nu mogelijk om slechts één van de twee vensters te wissen. Bij het kiezen van deze optie verschijnt een keuzemogelijkheid waarbij aan kan worden gegeven welk venster gewist dient te worden. Standaard staan beide vensters aangevinkt waardoor je mbv CTRL-D / Enter nog steeds direkt beide vensters kunt wissen.

Block duplicate messages

Deze optie onderdukt nu ook dubbele groepsberichten. Met dien verstande dat niet alleen de complete tekst, maar ook alle capcodes overeen dienen te komen.

CAPCODE.WAV

Zoals in elke versie is wederom de CAPCODE.WAV iets aangepast, aangezien het 'overrulen' van de ene door de andere wav mij maar bezig bleef houden. Er wordt nu gewerkt met een soort prioriteiten aan de hand waarvan PDW beslist of een reeds spelende wavfile onderbroken dient te worden voor een nieuwe, of dat de reeds spelende volledig afgespeeld dient te worden:

  1. Volledige capcode.wav
  2. Capcode.wav met 1 wildcard (bijvoorbeeld 000000X.wav)
  3. Capcode.wav met 2 wildcards (bijvoorbeeld 00000XX.wav)
  4. Capcode.wav met 3 wildcards (bijvoorbeeld 0000XXX.wav)
  5. Capcode.wav met 4 wildcards (bijvoorbeeld 000XXXX.wav)
  6. Capcode.wav met 5 wildcards (bijvoorbeeld 00XXXXX.wav)
  7. Capcode.wav met 6 wildcards (bijvoorbeeld 0XXXXXX.wav)
  8. Capcode.wav met 7 wildcards (bijvoorbeeld XXXXXXX.wav)
  9. SoundX.wav (gefilterd)
  10. Monitor-only.wav

Het idee is zegmaar dat als een volledige capcode.wav (zoals 1234567.wav) wordt afgespeeld, deze niet wordt afgebroken door de wavfile behorend bij een wildcard, zoals die van bijvoorbeeld ambulances (zoals ik ze zelf veel gebruik)

Mochten de prio's gelijk zijn dan wordt de bestandsgrootte vergeleken zodat een lange wavfile niet wordt onderbroken door een kort geluidje zoals een tooncode en omgekeerd, dat een korte wav juist wel wordt onderbroken door een langere.

Misschien denken sommige mensen hier anders over, maar helaas kan ik het niet iedereen volledig naar zijn zin maken. Persoonlijk lijkt dit me een van de meest mooie oplossingen. Wat overigens ook verholpen is, is dat 1 en dezelfde wavfile niet herhaaldelijk (stotterend) wordt afgespeeld wanneer een groepsoproep wordt ontvangen waarbij dezelfde wavfile onder meerdere capcodes zit.

Volgorde groepsoproepen

Vanaf versie 2.11 was de volgorde van groepsoproepen dusdanig aangepast zodat alarmeringen via het door de hulpdiensten gebruikte GMS in numerieke volgorde in PDW verschenen (GMS blijkt ze namelijk in omgekeerde volgorde te versturen). Deze aanpassing was echter niets meer dan het omkeren van de volgorde, waardoor alarmeringen via de PED (aparte alarmeringscomputer) alsmede het GEA-systeem van de Brandweer Zuid-Holland-Zuid alsnog in een warrige volgorde op het scherm zouden verschijnen. Nu zal PDW de capcodes binnen een groepsoproep eerst altijd netjes sorteren waardoor elke groepsoproep in numerieke volgorde (oplopend) getoond zal worden.

Voorheen :

1735468 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735061 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735099 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735462 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN

Voortaan :

1735061 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735099 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735462 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN
1735468 16:04:29 01-05-06 VAARTUIG OMGESLAGEN,PRIO1,STATION MKN

Gefilterde berichten alleen in filtervenster

Normaal gesproken worden alle berichten weergegeven in het monitorvenster en de gefilterde berichten ook in het filtervenster. Op speciaal verzoek is er nu een optie waarmee gefilterde berichten alleen in het filtervenster worden weergegeven, waardoor er een volledige scheiding ontstaat tussen gefilterde en ongefilterde/monitor-only berichten. Te vinden bij Filters (CTRL-F) -> Options.

Omdraaien vensterformaten (F11)

Via Display -> Scrollback kunnen de formaten van monitor- en filtervenster in procenten worden ingesteld. Met behulp van functietoets F11 kunnen deze formaten even snel worden 'omgedraaid', zodat het venster wat eerst klein was, nu ineens groot is en andersom. Ook de toetsen om mee door het buffer te bladeren (pijltjes, PageUp, PageDown, Home, End) hebben dan betrekking op het andere venster.

SMTP karaktersets

Naast de SMTP bugfix (vollopen/vastlopen TCP/IP stack) gebruikt SMTP nu ook een andere default karakterset. Voorheen was dat een standaard 7-bits ASCII karakterset, waardoor speciale karakters zoals "üôöâ" verloren gingen. Nu wordt de West-Europese karakterset (ISO-8859-1) als default gebruikt waardoor deze karakters wel probleemloos doorkomen. Op Nederlandse netwerken in principe niet van toepassing, tenzij dergelijke karakters natuurlijk in de labels gebruikt worden.

Naast deze karakterset kan de gebruiker kiezen uit :

  • US-ASCII      (Standaard)
  • ISO-8859-1   (West-European)
  • ISO-8859-2   (East-European)
  • ISO-8859-3   (South-European)
  • ISO-8859-4   (North-European)
  • ISO-8859-5   (Cyrillic)
  • ISO-8859-6   (Arabic)
  • ISO-8859-7   (Greek)
  • ISO-8859-8   (Hebrew)
  • ISO-8859-9   (Turkish)
  • ISO-8859-10 (Nordic)
  • ISO-2022-KR (Korean)
  • KOI8-R (Russian)
  • EUC-KR (Korean)
  • Shift_JIS (Japanese)
  • ISO-2022-JP (Japanese)
  • EUC-JP (Japanese)
  • GB2312 (Chinese)
  • Big5 (Traditional Chinese)

Tekst filteren aan het begin van het bericht

Het blijkt soms handig te zijn om een woord of afkorting te kunnen filteren, alleen indien deze zich aan het begin van het bericht bevindt, bijvoorbeeld de A1/A2/B urgenties van de ambulances :

1420076 08:59:55 24-08-06 kunnen jullie een a1 doen?

Het bovenstaande voorbeeld is (nog) geen echte melding, maar meer een verzoek om de meldkamer te contacten. Toch zou PDW hierop kunnen triggeren indien er gefilterd wordt op "A1", aangezien het niet uitmaakt waar deze tekst staat. Om alleen A1 te filteren aan het begin van het bericht dient dit vooraf te worden gegaan door het ^ teken, dus in dit voorbeeld wordt dat : ^A1

Het ^ teken kan ook worden gebruikt in de bestandsnaam van een wavfile. In bovenstaand voorbeeld zou een wavfile voor de capcode 1420076 + tekst ^A1 de volgende naam krijgen : 1420076-^A1.wav

Multiple separate filterfiles

Ik heb veelvuldig het verzoek gekregen of het mogelijk was om meer dan 1 separate file op te geven. Uiteindelijk ben ik er dan toch mee aan de slag gegaan waardoor het nu mogelijk is tot 3 verschillende separate files op te geven per filter. Je kunt een code hiermee dus in meerdere logfiles laten verschijnen, bijvoorbeeld een regionale logfile en een gemeentelijke file. Bij het aanmaken/wijzigen van een filter staat naast de separate filterfile nu de knop "more". Door hierop te drukken kan er een extra file worden opgegeven.

Wavfiles alleen voor gefilterde berichten

Als je heel veel wavfiles mee hebt draaien dan kan dat op sommige momenten best 'druk' worden. Via de optie "Filterbeep" is het nu niet alleen mogelijk om het geluid aan/uit te zetten, maar je kunt het geluid ook voor alleen gefilterde berichten activeren. Net als bij de multiple edit heeft deze optie namelijk 3 standen :

  • Aan : Filter Beep / Wavfiles (enabled)
  • Uit : Filter Beep / Wavfiles (disabled)
  • Grijs : Filter Beep / Wavfiles (enabled for filtered messages)


Versie 2.14 (22-06-2006)

Bugfixes

  • Na het opstarten klopte soms (indien Hide Mode Column) de opmaak van het eerste bericht niet
  • Bij hogere resoluties (in combinatie met Hide Mode Column) werd niet altijd de volledige regellengte benut, de regels werden vroegtijdig afgebroken
  • Bij ERMES werd soms rommel en/of onbestaande capcodes weergegeven terwijl er geen berichten werden verzonden

Extra informatie in de titelbalk

In de titelbalk verschijnt normaal gesproken de PDW-versie en de huidige mode. Bij FLEX en ERMES was het reeds mogelijk om extra informatie weer te laten geven, namelijk de cyles/frames zodat je op de momenten dat er geen berichten worden verzonden toch kunt zien dat het systeem "leeft".

Vanaf deze versie geeft PDW op FLEX-netwerken weer waneer er een groepsoproep aan komt (Groupcall) en tevens zijn er bij Options (CTRL-O) 2 opties te vinden voor extra informatie in de titelbalk :

  • Rejected / blocked messages :
    Titlebar

CAPCODE.WAV

Het begint bijna standaard te worden dat deze optie in elke versie wijzigt, maar vanaf nu zal PDW de capcode.wav ook afspelen bij monitor-only filters, een melding hoeft dus niet meer perse in het onderste scherm te verschijnen voordat de bijbehorende CAPCODE.WAV wordt afgespeeld.

Lege regels tussen de berichten

Met name bij de groepsberichten kreeg ik soms last van mijn ogen als ik de verschillende meldingen van elkaar probeerde te onderscheiden. Alles zat als 1 lange brij aan elkaar geplakt en dat was niet altijd even gemakkelijk leesbaar. Om dit wat overzichtelijker te maken bestaat nu de mogelijkheid om een lege regel te laten schrijven tussen de verschillende meldingen. Met nadruk op de "verschillende", want PDW zal een vergelijking maken tussen het huidige en het vorige bericht, alleen als deze verschilt zal er een lege regel verschijnen, op deze manier komen alle berichten met dezelfde tekst (ongeacht de capcode) dus netjes onder elkaar te staan.

Deze functie is te vinden bij Options (CTRL-O) : "Add linefeed after ALPHA/GROUP messages" en is apart te aktiveren voor de weergave op het scherm en de logfile. Deze optie werkt alleen voor alphanumerieke en groepsberichten. Numerieke berichten worden zoals vanouds allemaal onder elkaar geplakt, ongeacht de inhoud.

Selectie geluidskaart

Nadat ik verschillende verzoeken heb ontvangen van mensen met meerdere geluidskaarten die graag een andere kaart voor PDW willen gebruiken dan de eerste (standaard) geluidskaart, geeft PDW bij de Setup (CTRL-S) nu alle beschikbare geluidskaarten weer waaruit de gebruiker een keuze kan maken.

Lettertype/grootte

In de loop der tijd heb ik aardig wat mailtjes ontvangen van mensen die constateerden dat ze de lettergrootte niet konden wijzigen. Dat klopt ten dele, het kan wel, maar als PDW merkt dat de letters te groot worden waardoor ze niet meer in hun kolommen gaan passen dan zal deze wijziging genegeerd worden. De gebruiker blijft dan achter met een vraagteken, waarom werkt het niet? Vanaf deze versie is enerzijds het aantal keuzemogelijkheden iets beperkt en anderzijds zal de gebruiker een melding krijgen indien de gekozen lettergrootte te groot is.

Lettertype in Filter venster

Persoonlijk heb ik de inhoud van het filter venster (CTRL-F) altijd al enigzins rommelig gevonden. Rommelig genoeg om te testen met andere lettertypes. Vanaf deze versie wordt een "fixed font" gebruikt hetgeen inhoudt dat de karakters altijd even groot zijn, waardoor alles netjes onder elkaar komt te staan. In het begin zal het even wennen zijn, maar als je na een tijdje de oude weergave weer zou zien dan zie je pas echt hoe rommelig het was.

Het kwam soms voor dat bij de ene resolutie onterecht een horizontale scrollbalk in het filterwindow verscheen, terwijl bij andere resoluties de tekst ruim voor het einde van de regel ophield met een paar puntjes. Nu zal alijd de volledige regellengte benut worden en bij regels die te lang zijn staat "..." op het einde ten teken dat de tekst langer is dan weergegeven kan worden, een horizontale scrollbalk lijkt me hier immers niet gewenst.

Tevens wordt in de titelbalk van het filter venster het huidige geselecteerde filter weergegeven (capcode/label/text) omdat hier vaak wat meer ruimte is dan in het window zelf.

Multiple Edit

Via het filter venster is het nu mogelijk om meerdere filters tegelijk te bewerken (multiple edit). Alle geselecteerde filters zullen gecontroleerd worden op hun instellingen en als alle filters bijvoorbeeld op monitor-only staan, dan zal dat vakje aangevinkt zijn. Staan sommige filters wel en andere niet op monitor only, dan zal het vakje grijs worden ten teken dat deze optie genegeerd moet worden. Vervolgens kun je dit vakje alsnog aanvinken zodat de gehele selectie monitor-only wordt.

Tristate checkboxes

Zo kunnen alle vakjes (evenals de kleuren, geluidjes en de separate filterfile) voor meerdere filters tegelijk worden aangepast. Capcode / Label / Text kunnen hier niet mee worden gewijzigd.

Interne afhandeling groepsoproepen

FLEX-groepsoproepen werden voorheen verwerkt via tijdelijke bestandjes. Hier kleefden echter verschillende haken en ogen aan, daarom wordt dit alles nu via interne buffers afgehandeld. Voorheen werden de gemiste (lees: gedeeltelijk ontvangen) groepsoproepen weggeschreven naar "missed.txt". Voortaan zal dat gebeuren naar "missed-groupcalls.txt", waarbij de opmaak van de 'missers' ook is gewijzigd (1 regel per groep), voorbeeld :

16-02-06 14:57:49 (2029568-14/050) : 0126129 0126999
16-02-06 15:54:42 (2029568-13/086) : 1400136 1400999
17-02-06 08:51:09 (2029568-12/100) : 0126157 0126999
17-02-06 12:07:31 (2029569-01/106) : 0800163 0800363 0800463 0802999



Versie 2.13 (27-08-2005)

Bugfixes

  • Zowel de slicer.sys als PDW zelf zijn aangepast omdat de slicer niet altijd goed functioneerde
  • Het eerste getal van StNum berichten (FLEX) werd soms verkeerd weergegeven

Hide "Mode / Type / Bitrate" column

Na verschillende verzoeken om "overbodige" informatie weg te kunnen laten op het scherm waardoor er meer ruimte zou ontstaan voor de berichten zelf, is nu de optie "Hide Mode / Type / Bitrate column" te vinden onder Options (CTRL-O)

Formaat filterwindow

Voorheen was het filterwindow (CTRL-F) schermvullend bij een resolutie van 800x600. Bij een lagere resolutie (voor zover dat nog gebruikt wordt) zou het venster te groot zijn en deels buiten beeld vallen. Bij hogere resoluties zou het venster (verhoudingsgewijs) iets te klein zijn. Aangezien ik een voorstander ben van zoveel mogelijk flexibiliteit zijn de afmetingen van dit venster (even als de bijbehorende drukknoppen) afhankelijk van de gebruikte resolutie.

Zoekfunctie filters

Ook op verzoek is een zoekoptie in het filterwindow. Veel mensen hebben inmiddels duizenden filters en als je iets specifieks zoekt dan zou het makkelijk zijn om PDW zelf te kunnen laten zoeken, gemak dient de mens :) Op 3 manieren is de "FIND" optie te benaderen, via de knop "Find", middels de rechtermuisknop, maar ook met CTRL-F (jaja, 2x CTRL-F, hoe verzin je het). Vervolgens kun je zoeken op capcode of label en net zo lang "enteren" tot je het juiste filter hebt gevonden. Het gebruik van Internet Explorer heb ik inmiddels geruime tijd afgezworen nadat ik kennis heb gemaakt met de vele (fijne) opties van FireFox. Op veel punten lijkt FireFox op PDW (of andersom?). Gemak dient de mens, dus FireFox doet niet alleen wat het zou moeten doen (ermee surfen), het biedt vele opties die het surfen vergemakkelijken. In IE moet je net als ik in de voorgaande alinea schreef "enteren" om van de ene gevonden tekst naar de volgende te springen, maar FireFox zoekt al tijdens het tikken. Zo zie je automatisch hoeveel letters je moet tikken om bij het juiste woord uit te komen. Uiteindelijk kun je alsnog blijven "enteren" om naar de volgende tekst te verspringen. Deze optie vind ik toch wel zo handig dat ik dat ook maar in PDW heb gezet. Om de maximale flexibiliteit hoog te houden kan deze optie door de gebruiker zelf worden gekozen door middel van "Search while typing". Deze optie zal overigens worden opgeslagen in de PDW.INI, waardoor deze instelling dus altijd zal blijven bestaan tot hij weer wordt uitgevinkt. Voor wat betreft deze zoekfunctie heb ik alweer wat uitbreidingen in gedachte, maar voorlopig is dit natuurlijk al een flinke vooruitgang.



Versie 2.12 (07-03-2005)

Match only EXACT text

Deze optie is een verzoek uit het buitenland. Het verzoek was om berichten te kunnen filteren indien de volledige tekst zoals hij in het filter staat overeen komt met het ontvangen bericht. Normaal gesproken kon je met het woordje "BRAND" ook filteren op "middelbrand" en andere teksten waar "brand" in voorkomt. Door deze nieuwe optie aan te vinken zal het bericht alleen gefilterd worden als "BRAND" het volledige bericht is.

SMTP : Meerdere emailadressen

Op veler verzoek kunnen er nu meerdere emailadressen worden opgegeven bij de SMTP-optie. Er is geen maximum voor het aantal adressen, wel voor het aantal karakters, dat zijn er namelijk maximaal 500. Uitgaande van een gemiddelde van 20 karakters per emailadres kun je er nu dus zo'n 25 kwijt, daar moeten de meesten toch wel mee vooruit kunnen lijkt mij. Het scheiden van deze adressen kan met een komma (,) of een puntkomma (;).

SMTP : Bericht in titel/body van email

Bij SMTP kan nu gekozen worden of het bericht in de titel geplaatst dient te worden (was voorheen de enige mogelijkheid), in de body van de email of beiden.



Versie 2.11 (20-01-2005)

Bugfixes

  • Filteren/rejecten werkte niet altijd even goed bij pocsag als Mobitex
  • Filteren (van tekst) werkte niet goed bij Mobitex
  • Mobitex berichten werden niet altijd goed ontvangen, dat zou nu (hopelijk) verholpen moeten zijn
  • Sommige mensen willen hun 'huidige' PDW weleens via een CD-ROM naar een andere computer kopieren, en aangezien de bestanden dan (meestal?) read-only worden, kan dit problemen geven met het schrijven naar bepaalde bestanden. Zou nu verholpen moeten zijn

capcode.wav weer uitgebreid

Op verzoek kan er nu ook een wavfile gebruikt worden voor een gecombineerd capcode+tekst filter. Wanneer je bijvoorbeeld filtert op de code 1234567 in combinatie met de tekst "brand" dan zou je "1234567.wav" kunnen afspelen, maar nu ook de nog specifiekere "1234567-brand.wav". Zo kun je dus ook "1234567-ongeval.wav" gebruiken voor dezelfde code en "1234567.wav" voor alle overige alarmen op deze code.

Volgorde groepsoproepen

De oplettende PDW-gebruiker was waarschijnlijk al opgevallen dat bij de meeste groepsoproepen de numerieke volgorde precies andersom was, voorbeeld :

1503900 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
1503428 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
1503420 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
2029568 13:12:35 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE

Deze omgekeerde volgorde doet zich alleen voor bij alarmeringen vanuit GMS. Vanaf deze versie zullen de codes binnen een groepsoproep in omgekeerde volgorde getoond worden en dat betekent dus dat de numerieke volgorde nu oplopend is. Zelfde voorbeeld:

1503420 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
1503428 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
1503900 13:12:33 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE
2029568 13:12:35 23-12-04 HV 3 AN VAN GILSEHOF 11 NWK WATERSCHADE



Versie 2.1 (30-12-2004)

Bugfixes

  • Berichten van het FLEX type "SH/TONE" werden altijd als TONE-ONLY weergegeven, dit type kan echter ook numerieke informatie bevatten
  • De FLEX fase (A, B, C of D) werd niet altijd goed weergegeven.
  • De XP/W2k driver SLICER.SYS werd bij het afsluiten van PDW niet altijd ontladen, waardoor de compoort na het gebruik van PDW niet door andere software gebruikt kon worden
  • Wanneer de PC (meestal laptop?) in standby mode valt, zal PDW niet meer stoppen met ontvangen

Filtervenster aangepast

Het filter venster (CTRL-F) wordt nu voor het overgrote deel gebruikt voor alleen de filters. De overige opties zijn naar een apart venster verplaatst en kunnen gevonden worden onder de knop "Options".

Default filter-type

Vanuit de eerder genoemde "options" kan een default (standaard) filtertype worden opgegeven. Voor P2000 zal dit FLEX zijn, op andere netwerken ERMES, POCSAG, etc... Door het gewenste type in te stellen staat het filtertype altijd meteen goed bij het invoeren van een nieuw filter.

Linefeeds ('»')

De linefeeds konden voorheen alleen zichtbaar worden gemaakt in de monitor. Vanaf deze versie kan dat ook in het filter gedeelte. Beiden zijn apart instelbaar via Options (CTRL-O). Tevens zullen de linefeeds nu ook in de logfile komen te staan.

Loggen van labels

Het loggen van labels in de monitor logfile kon al aan/uit gezet worden. Dit kan nu ook voor de separate filterfiles. Kan wellicht handig zijn bij CPA-logfiles, of bij andere gebruikers waarbij een label van minder groot belang is

Tevens kan nu bepaald worden of het label onder het bericht (zoals voorheen) of achter het bericht geplaatst zal worden (alleen in de logfiles)

Blokkeren van dubbele berichten

Een verzoek vanuit het buitenland heeft geleid tot deze optie. Op sommige netwerken schijnt hetzelfde bericht meerdere malen achter elkaar verzonden te worden. Als je het bericht 1x hebt gezien dan weet je het natuurlijk wel. Deze optie zal overigens alleen werken als de berichten elkaar direkt opvolgen, er mogen geen andere berichten tussen zitten. Voorbeeld:

1. 1234567 Please Call home
2. 1234567 Please Call home
3. 0125447 Call 123-12345
4. 1234567 Please Call home
5. 2255147 Hi, how are you?
6. 2255147 Hi, how are you?

In dit voorbeeld zijn 1/2/4 gelijk aan elkaar. 1 en 2 volgen elkaar op, 2 zal niet weergegeven worden. Aan bericht 4 gaat een ander bericht vooraf, 4 zal dus wel weer worden gegeven. 5 en 6 zijn ook weer gelijk, alleen 5 zal te zien zijn. In dit voorbeeld zouden dus 2 berichten "geblokkerd" worden.

Op P2000 zal deze optie waarschijnlijk een minder groot voordeel hebben. Soms wordt een bericht per ongeluk (of expres?) dubbel verzonden, maar niet consequent. Wat soms ook wil gebeuren is dat het netwerk zich "vergist" en dan worden sommige berichten door het netwerk dubbel verzonden. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de framenummers die dan gelijk zijn en de voorloopnummers van de testberichten, voorbeeld :

1023035 00:30:31 26-12-04 40222 a1 VALKENBURGERSTRAAT 3b BERG en terblijt
1023035 00:30:33 26-12-04 40222 a1 VALKENBURGERSTRAAT 3b BERG en terblijt

0005000 00:31:10 26-12-04 7-Testbericht P2000
0005000 00:31:12 26-12-04 7-Testbericht P2000

Dit zijn typisch fouten van het netwerk. Nogal slordig als je het mij vraagt, maar eigenlijk hoeven we daar niet eens meer versteld van te staan... Maargoed, ook deze fouten zouden door "Block duplicate messages" (via Options, CTRL-O) afgevangen kunnen worden.

Wildcards in capcode.wav

Na de mogelijkheid om per capcode een wavfile te kunnen maken, is het nu ook mogelijk om een wavfile te koppelen aan een wildcard. In plaats van een '?' dient dan een 'x' te worden gebruikt. Voorbeeld, de code 1234567 wordt gefilterd aan de hand van de wildcard 001234??? dan kan hiervoor de wavfile "1234xxx.wav" gebruikt worden. Let wel, de voorloopnullen dienen weg te worden gelaten.

Dit weglaten van de voorloopnullen geldt overigens ook voor de normale CAPCODE.WAV. Dit heeft weer te maken met het kunnen afspelen van een volledige capcode.wav wanneer deze door een wildcard wordt gefilterd. Voorheen moest je voor de code 1234567 de file 001234567.wav gebruiken. Wordt 1234567 echter gefilterd door 001234???, dan zal 1234567.wav niet meer werken. Ik liet PDW namelijk kijken naar de capcode zoals hij in het filter staat, en in dit voorbeeld zou 0012345??? worden gevonden en geen 1234567. Ik hoop dat het door de brij van getallen nog een beetje duidelijk is, maar kijkt PDW naar de daadwerkelijk ontvangen code en zoekt vervolgens naar de bijbehorende wavfile. Indien niet gevonden zal PDW kijken of er gefilterd is aan de hand van een wildcard en zal PDW ook nog even kijken of daarvan een corresponderende wavfile aanwezig is. Indien geen van beiden gevonden, dan zal PDW de gekozen soundx.wav afspelen.

Rejecten op tekst of capcode+tekst

Na herhaaldelijke verzoeken om te kunnen rejecten op tekst ben ik er even goed voor gaan zitten en ook dit mogelijk gemaakt. Net zoals het kunnen filteren op tekst of capcode in combinatie met tekst, kan ook gereject worden op tekst of capcode+tekst. Wellicht op P2000 minder interessant, of misschien toch wel? ITO/ISC heeft enige tijd getest op capcode 0000040 met daarin onder andere de tekst "RF-Beheer". Door te rejecten op 0000040 in combinatie met de tekst "RF-Beheer" zullen deze berichten niet meer verschijnen. Overige testberichten op deze code weer wel.

Verder wordt nu ook bij de reject filters het aantal hits en de tijd/datum bijgehouden ivm de statistieken.

FlexTIME

Sommige FLEX-netwerken zenden tijd/datum informatie mee zodat op de pagers de tijd en datum niet ingesteld hoeft te worden. P2000 maakt gebruik van deze mogelijkheid en al sinds de eerste dag dat ik dit ontdekte, had ik het mooi gevonden als PDW hier iets mee zou kunnen doen. Het heeft even geduurd, maar dankzij vriend Herman (ook van de SlICER.SYS) kan PDW deze informatie nu uit het signaal ontleden en gebruikt worden om de systeemtijd van de PC mee te corrigeren.

Deze optie is te vinden bij Options (CTRL-O) onder "Flex". PDW zal de FlexTIME eerst moeten detecteren voordat deze optie gekozen kan worden, voor die tijd kan er geen vinkje worden gezet. Vervolgens zal na het selecteren van deze optie elk uur de systeemtijd gecontroleerd/gecorrigeerd worden.

Ter controle, wie de Frame/Cycle informatie aan heeft staan zal zien dat bij het ontvangen van Cycle:00 Frame:000 altijd een nieuw uur begint volgens de FlexTIME.

Monitor_only.wav aan/uit

Een van de nieuwe opties in de vorige versie was de monitor_only.wav, een vast geluidje voor alle berichten die monitor-only gefilterd worden. Het afspelen van deze wavfile is nu bij elk monitor-only filter aan/uit te zetten. Standaard staat hij uit, dat betekent dat de mensen die gebruik maakten van deze monitor_only.wav hem voor de gewenste filters even aan moeten zetten...



Versie 2.0 (10-11-2004)

Bugfixes

  • Filteren van capcode+tekst ging niet altijd goed

SLICER.SYS voor Win2K en XP

Eindelijk is er dan de lang verwachte driver voor Win2K en XP.

Installeer met behulp van de installer ("install.exe") de driver "slicer.sys", even rebooten en de compoort kan ook onder Win2K en XP gebruikt worden.

Onder NT schijnt het allemaal wat anders te werken en deze driver is hier helaas niet geschikt voor. Aangezien het gebruik van NT onder partikulieren minimaal is zal er naar alle waarschijnlijkheid ook geen NT-support komen.

Filters / PDW-Filter.exe

Voor het ordenen van de filter-lijst was het externe programma PDW-Filter.exe geschreven. Het streven is echter altijd geweest om deze functies in PDW zelf onder te brengen. Vanaf deze versie is ook dat een feit. Met behulp van de muis kunnen filters opgepakt worden en versleept naar een andere plek. Met CTRL-A wordt alles geselecteerd en dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor het ordenen van de lijst, dat zit namelijk onder de rechter muisknop. Ook kunnen filters gekopieerd worden, met de standaard windows toetsen CTRL-C & CTRL-V, of ook weer via de rechtermuisknop. Bij het kopieren van filters kan het natuurlijk handig zijn om om de hitcounters te wissen, ook dit zit onder de rechter muisknop.

Label kleurtjes

Het aantal selecteerbare kleurtjes voor het filter label is uitgebreid naar 16 stuks.

Label variabelen

Met name voor de ambulanceberichten op P2000 is het handig om bepaalde cijfers uit de capcode automatisch in het label te kunnen plaatsen, aangezien het wagennummer hier (meestal) in verwerkt zit. Om dit te kunnen realiseren kan een label als volgt geconfigureerd worden:

Capcode : 10230?? (wildcard) , Label : "CPA Limburg-Zuid (Ambu %67)"

Hetgeen bij een oproep voor de code 1023024 zal resulteren in dit label :

"CPA Limburg-Zuid (Ambu 24)"

De getallen achter de % staan namelijk voor de posities binnen de capcode. De 6 en 7 uit het voorbeeld zijn de laatste 2 cijfers van de capcode en in dit voorbeeld dus het wagennummer.

Formaat vensters

Voorheen konden er voor het monitor en filter venster 3 verschillende formaten gekozen worden, 35%, 50% en 65%. Vanaf deze versie kan elke waarde tussen 20% en 80% worden gekozen. (Display -> Scrollback)

ACARS

Er zijn wederom een paar kleine ACARS bugs verholpen, de opmaak van de ACARS berichten is verbeterd, er zijn nieuwe df-files beschikbaar en PDW kan nu ook meer informatie over de vliegroute geven, gebruikmakend van 'routes.df'.

Het is nu tevens mogelijk om te filteren op registratienummer, of een gedeelte hiervan.

Maandnummers

Op verzoek kan de benaming van de logfiles nu ook volledig numeriek. Dus 040801.log in plaats van 04aug01.log. Deze optie is te vinden onder Options (CTRL-O), als "use monthnumber for logfilenames".

Plaats van de logfiles

Standaard worden de logfiles weggeschreven in de directory "Logfiles". Op verzoek kan nu ook een andere directory worden opgegeven. Deze optie is te vinden onder Options (CTRL-O).

Geluidje bij Monitor-Only

Zelf vond ik het toch wel handig om een geluidje te kunnen horen bij een ontvangen Monitor-Only bericht. Geen selecteerbaar geluidje, want het blijft natuurlijk Monitor-Only, maar een vast geluidje bij alle berichten van dit type. Wanneer zo'n bericht wordt ontvangen zal PDW in de directory "Wavfiles" zoeken naar 'monitor_only.wav'. Indien niet gevonden, zal er ook niets te horen zijn.



© 2003- 2024 discriminator.nl



Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!