Dutch Menubar English Version Homepage Nieuws Bestelinformatie Contact Veel gestelde vragen
Animated Globe

UBC180XLT en UBC280XLTPicture

Picture

De Uniden Bearcat 180XLT en 280XLT zijn vrij recente scanners. Desondanks is het goed mogelijk deze scanners te voorzien van een discriminatoruitgang. Dank gaat uit naar Ronald en Ron die mij hun gloednieuwe scanners toevertrouwden.

Het binnenwerk van beide scanners is identiek. Het discriminator-IC is een 'gewoon' SMD-IC. De uitdaging in deze scanner zit in het mechanisch werk: om het afgeschermde snoer van het IC naar de uitgang op de achterkant te brengen, moet een stukje gefreesd of gevijld worden aan de binnenkant van de behuizing. Gelukkig is er net voldoende plaats voor een 3.5 mm-chassisdeel.

De UBC180XLT

De UBC280XLT

Picture

Picture

De geopende scanner

De uitgang wordt gemaakt op pen 9 van de MC3361

Het discriminator-IC, een MC3361 in SMD-uitvoering, bevindt op de achterkant van de print die zichtbaar is als de achterkant van de scanner verwijderd wordt. De pen met het discriminatorsignaal is pen 9. Een poot van de miniatuur beveiligingsweerstand van 5,6 k (ik gebruik waardes tussen 5,6 k en 15 k) is zo gebogen dat deze de pen van het IC volgt. Vervolgens is de weerstand met een soldeerbout met een fijne punt bevestigd aan het IC. De weerstand is met een druppel lijm uit een lijmpistool gefixeerd aan het IC.

Er is erg weinig ruimte tussen de print en de behuizing. Ik heb daarom dun afgeschermd snoer gebruikt. De kern van dit snoer wordt gesoldderd aan de 5,6 k-weerstand. De afscherming van dit snoer kan gesoldeerd worden aan het middelste grote soldeercontact van een component aan de andere kant van de print. Dit soldeercontact ligt aan massa.

Picture

Picture

Close-up van de discriminator-uitgang

Plaats van het 3.5 mm-chassisdeel

Met een beetje passen en meten is het chassisdeel in de achterkant van de behuizing gemonteerd. Het chassisdeel past precies tussen de behuizing en de afscherming van van het HF-deel, zoals zichtbaar is op de foto van de geopende scanner. Waar de draad langs de ene kant van de print naar het 3.5 mm chassisdeel aan de andere kant loopt, heb ik met de dremel een stukje behuizing weggefreesd om nog wat meer ruimte te maken.

Het gedemoduleerde audio bevatte een lichte hoogfrequent component op 455 kHz. Deze wordt weggefilterd door een condensator van 4,7 n over de contacten van het chassisdeel te solderen. Samen met de weerstand van 5,6 k ontstaat zo een simpel laagdoorlatend filter met een kantelfrequentie van ca. 6 kHz.

Picture

Het resultaat© 2003- 2024 discriminator.nlValid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!